Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  A bőrszövet

  A bőrszövet a hajtásos növények testének felszínét borítja. Sejtjei szorosan kapcsolódnak egymáshoz, védik a szervek belső sejtjeit. A bőrszövet nemcsak elhatárol, hanem összeköttetést is teremt a külvilággal, mert rajta keresztül a növény anyagokat vesz fel és ad le. A hajtást és a gyökeret borító fiatal bőrszövet rendszerint egyetlen sejtréteg vastagságú. A sok évig élő, fás szárú növények törzsét, ágait nem egy sejtrétegű bőrszövet, hanem vastag, többrétegű, elhalt sejtekből álló kéreg borítja.

  A levél és a lágy szár bőrszövete átlátszó, átengedi a fényt a fotoszintézist végző alapszöveti sejtekhez. A sejtek külső felszínén vízzáró réteg, úgynevezett kutikula található, amely aka dályozza a párologtatást, védelmet nyújt a kiszáradás ellen. A hajtás bőrszövetének jellemző részei a gázcserenyílások, ezeken keresztül történik a gázcsere és a párologtatás. A gázcserenyílások légrését két babszem alakú zárósejt fogja közre. A bőrszövet sejtjei közül csak a zárósejtekben vannak zöld színtestek. A zárósejtek víztartalmától függően a légrés kinyílik vagy bezárul. Ez teszi lehetővé a növények gázcseréjének és párologtatásának szabályozását.

  A hajtás bőrszövetének felszínén gyakran találhatók növényi szőrök. A száraz területeken élő növények, például az ezüstfa, a molyhos tölgy stb. levelének fonákját borító szőrök csökkentik a párologtatást. A kora tavaszi növények levegővel telt szőrei fontosak a hőszigetelésben. A pongyolapitypang termése a bőrszöveten levő repítőszőrök segítségével terjed. A gyapot magjának repítőszőreit a textilipar pamutanyagok készítésére hasznosítja.

  A gyökér bőrszövetét nem borítja kutikula és gázcserenyílások sincsenek rajta. Jellegzetes sejtjei a megnyúlt, hosszúkás gyökérszőrök, amelyek nagymértékben növelik a gyökér felszínét. A felületnövekedés azért jelentős, mert a gyökér bőrszövetén keresztül történik a víz és a vízben oldott ásványi anyagok felvétele a talajból.

  Gyökérszőrök

  A gyökérszőrök a hajtásos növények gyökerén, a felszívási öv bőrszövetében találhatók. Hosszú, nyúlványos sejtek, sejtplazmájukban nagyméretű, sejtnedvvel telt sejtüreg van. Sejtfaluk vékony, könnyen átjárható a talajoldatok számára. Nagy felületet biztosítanak a növény víz és ásványi só felvételéhez.

  Gázcserenyílás

  A gázcserenyílások a hajtásos növények levelének és lágy szárának bőrszövetében találhatók. Két babszem alakú zárósejtből állnak, amelyek közrefogják az alapszövet sejt közötti járataival kapcsolatban álló légrést. A légrésen keresztül történik a párologtatás és a gázcsere. A légrés nyílása és záródása a zárósejtek víztartalmától függ. Amikor a növény sejtjeinek víztartalma magas, a sejtplazma feszítő hatást gyakorol a sejtfalra. A gázcserenyílások zárósejtjeiben a sejtfalnak a légrés felé eső része vastagabb a bőrszöveti sejtek felé eső résznél. Ezért a sejtek kifli alakban meggörbülnek, és a légrés kinyílik. Amikor csökken a sejtek víztartalma, és ezzel a sejten belüli nyomás, a két sejt egymáshoz simulva bezárja a légrést, a párologtatás csökken.

  Szerző: Sulinet