Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  A férfiak szaporítószervei

  Szaporodás és nemi jellegek

  Az emberi lét folytonosságát a gyermekek születése biztosítja, a szaporodás tehát elválaszthatatlan az élettől. Az ember ivarosan , azaz ivarsejtekkel szaporodik.

  Az ivaros szaporodás során az utód a hím ivarsejt és a petesejt összeolvadásakor kialakuló megtermékenyített petesejtből , a zigótából indul fejlődésnek.

  Az ivarsejtek az ivarmirigyekben termelődnek. Az ivarmirigyekhez kapcsolódó járulékos ivarszervek az ivarsejtek elvezetését, tárolását, érését stb. segítik elő. A női ivarmirigyben , a petefészekben képződnek a petesejtek . A férfiak ivarmirigye , a here hozza létre a hím ivarsejteket . A here és a petefészek az ivarsejtek mellett hormonokat is termel, vagyis mindkettő belső elválasztású mirigy .

  A férfiak és a nők között a legfontosabb különbséget az elsődleges nemi jellegek , vagyis az ivarszervek eltérő felépítése jelenti. A testalakban, a vázrendszer és az izomzat fejlettségében, a testszőrzet alakulásában, a hangmagasságban stb. mutatkozó eltérések a másodlagos nemi jellegek .

  Az ivarsejtek érése mindkét nemben az ivaréréssel veszi kezdetét, ami a lányoknál 12-14 éves korban, a fiúknál valamivel később következik be. Az ivarérés idején az ember sem testileg, sem lelkileg nem érett még a szülésre , illetve a gyermeknevelésre . A teljes szexuális érettség legkorábban a fiatal felnőttkorra , a 18-20. életévre alakul ki.

  Férfiak szaporítószervei

  A férfiak ivarmirigye, a here páros szerv, amely a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedik el. Belsejében nagyszámú herecsatorna található, ezek falában képződnek az ostorral mozgó, apró hím ivarsejtek, más néven spermiumok. A hím ivarsejtek fejlődéséhez a test belső hőmérsékleténél valamivel alacsonyabb hőfok szükséges. Ez a magyarázata annak, hogy a herék a hasüregen kívül helyezkednek el. A herecsatornákból az ivarsejtek a mellékherébe kerülnek, ahol hosszabb-rövidebb ideig tárolódnak, érési folyamatokon mennek keresztül. A mellékherékből egy-egy ondóvezeték továbbítja a spermiumokat a húgycső felé.

  Az ondóvezetékbe két járulékos mirigy, a páros ondóhólyag és a páratlan dülmirigy, ismertebb nevén prosztata váladéka ömlik. Az ondóhólyag cukortartalmú váladéka biztosítja a hím ivarsejtek mozgásához szükséges energiaforrást. A prosztata l úgos kémhatású váladéka pedig a spermiumok életképességéhez, mozgékonyságához kell. A hím ivarsejtek, valamint az ondóhólyag és a prosztata váladéka együttesen alkotja az ondót.

  A férfiak nemzőszerve a hímvessző, amelyben végighúzódik a vizelet és az ondó elvezetésére egyaránt szolgáló húgycső. A hímvessző csúcsát a sok érzőideg-végződéssel ellátott makk alkotja, míg belsejében az üregekkel átjárt barlangos testek találhatók.

  Nemi izgalom hatására a barlangos testek vérrel telítődnek, megduzzadnak. Ez a folyamat a merevedés, az erekció. Szeretkezéskor a férfi a nő hüvelyébe vezeti merev hímvesszőjét. A makk ingerlésének hatására az ondóvezetékek perisztaltikus mozgása i ivarsejteket juttat a mellékherékből a húgycső felé. Az ivarsejtek elkeverednek a járulékos mirigyek váladékaival. A nemi izgalom tetőpontján bekövetkezik az ondó kilövellése, a magömlés, más szóval az ejakuláció. Az ondó magömléskor a hüvely mélyére, a méh közelébe kerül. Az ondó kilövellését, az ejakulációt sajátos kéjérzet, orgazmus kíséri.

  Az ondó egy cm3-ében hihetetlenül nagy, mintegy 100 millió a hím ivarsejtek száma. A két herében naponta akár 500 millió spermium is képződhet. A magömléskor távozó ondó térfogata mintegy 2-3 ml. A hím ivarsejtek a női ivarszervekben legfeljebb 2 napig életképesek. A nemi érést követően a hím ivarsejtek képződése a herecsatornákban többé-kevésbé folyamatos és egyenletes. Ez azzal magyarázható, hogy a férfiakban közel állandó mennyiségben termelődnek az agyalapi mirigy elülső lebenyében a herére ható serkentő hormonok, valamint a herében a tesztoszteron.

  A fiúgyermekekben meglehetősen gyakori rendellenesség, hogy a hímvessző makkját borító bőrkettőzet, a fityma nyílása kissé beszűkült, ami zavarhatja a vizeletürítést. A hiba kis sebészeti beavatkozással, gyakorlatilag fájdalommentesen megszüntethető.

  A férfi ivarszervek közül leggyakrabban a prosztata betegszik meg. Az egyik ilyen elváltozás a prosztata megnagyobbodása, ami szinte minden idősebb férfiban bekövetkezik. A felszaporodott mirigyes állomány nyomást gyakorol a húgycsőre, és ez vizeletürítési gondokat okozhat. Sajnos gyakori a dülmirigy rákos daganata is.

  A spermiumok képződését és érését erősen befolyásolják a környezeti hatások. A hím ivarsejtek különösen érzékenyek a szervezetbe került mérgező anyagokra, így az alkoholra, a cigarettában levő nikotinra, különböző gyógyszerekre stb. Amennyiben az ondóban 50 millió/cm3 alá esik az életképes spermiumok száma, az ondó alkalmatlanná válik a megtermékenyítésre.

   Szerző: Sulinet