Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  A fül felépítése és a hallás

  A hallás érzékszerve a fül. A külső és a középfül a hang vezetésében és felerősítésében játszik szerepet. A belső fülben, pontosabban a csigában találhatók a hallósejtek, azok a receptorok, amelyekben a hanghatás ingerületet kelt.

  A fül felépítése

  A fülkagyló a külső fül része, redői és barázdái a hallójárat felé terelik a hangokat.

  A középfül levegővel telt csontos ürege a dobüreg. A külső fültől a rugalmas dobhártya választja el. A dobhártyához kapcsolódó hallócsontocska a kalapács, amely ízülettel csatlakozik az üllőhöz, az pedig a kengyelhez. A ken gyel talpa a belső fül ovális ablakára illeszkedik. A levegő rezgései, a hanghullámok megrezegtetik a dobhártyát, annak rezgései átterjednek a hallócsontokra, majd az ovális ablakon keresztül a belső fület kitöltő folyadékra. A kalapács jóval nagyobb felületű, mint a kengyel talpa, ezért a rezgések felerősödnek.

  A dobüreget a fülkürt köti össze a garattal. Nyeléskor rajta keresztül egyenlítődik ki a nyomás a középfül és a külvilág között.

  A belső fület a halántékcsont kanyargós üregrendszere, a csontos labirintus, valamint az annak lefutását követő hártyás labirintus alkotja. A hártyás labirintus belsejét folyadék tölti ki, részei a csiga, a három félkörös ívjárat, a tömlőcske és a zsákocska. A belső fül receptorsejtjein érzékszőrök találhatók. A csiga érzéksejtjei a hangingereket fogják fel, míg a három félkörös ívjárat, a tömlőcske és zsákocska receptorai a testhelyzet érzékelésében vesznek részt.

  A hallószerv

  A hallás receporsejtjeit tartalmazó csiga hártyás falú, három járatra tagolódó, csigaházszerűen feltekeredő cső. A középső járat rugalmas alaphártyáján a csiga teljes hosszában sorakoznak a hallósejtek. A legkisebb hallócsont, a kengyel talpának rezgései átterjednek a csigát kitöltő folyadékra. A folyadékörvények hatására az alaphártya kileng, és a hallósejtek érzékszőrei hozzányomódnak a hallósejtek fölé emelkedő kevésbé rugalmas fedőhártyához. Ez a mechanikai hatás kelt ingerületet a hallósejtekben. Az ingerületet kétnyúlványú idegsejtek vezetik a halántéklebeny hallóközpontjába, ahol kialakul az érzet. A hangok értelmezése magasabb rendű kérgi központok működése.

  Középfül-gyulladás

  A középfülgyulladás erős fájdalommal, néha súlyos szövődményekkel járó, vírusos vagy bakteriális eredetű betegség, ami rendszerint néhány napos nátha, hörghurut után jelentkezik. Jellemző tünete az erős, nyilalló fülfájás, a halláscsökkenés és a láz. A lüktető fájdalmat a középfülben felhalmozódó váladék okozza.

  A középfül-gyulladás kialakulása általában azzal függ össze, hogy a fülkürtöt – a középfület az orrüreggel összekötő járat – elzárja a váladék vagy az orrmandulák duzzanata. A gyulladás antibiotikummal, orrcseppel megszüntethető. A gyógyulást gyorsítja, a fájdalmat enyhíti a helyi melegítés. Különösen erős fájdalom vagy gennyes gyulladás esetén a dobhártyát az orvos felszúrja, így a külső hallójáraton keresztül kiürülhet a középfülből a váladék.

  A középfülgyulladás megelőzésében igen fontos, hogy a náthás gyerek rendszeresen és alaposan kifújja az orrát, és így a fülkürtön keresztül ne jusson váladék a középfülbe.

  Nagyothallás

  A hallócsontocskák ízülettel kapcsolódnak egymáshoz, és apró izmokkal a dobüreg falához. Az izmok tompítják, lefékezik a hallócsontok rezgéseit. A hallócsontocskák közötti ízületek az életkorral kopnak, károsodnak, emiatt fokozatosan csökken a fül teljesítőképessége, nagyothallás alakul ki. Súlyosabb esetben a hallócsontocskák szerepét átveszik a koponya csontjai, csontvezetés jön létre. Ebben az állapotban már erősen korlátozott a hangérzékelés. Az ízületek kopását meggyorsítja, ha valaki zajos munkahelyen dolgozik, és nem visel zajvédő felszerelést, vagy túlságosan nagy hangerővel hallgat zenét. Fokozott veszélyt jelent a walkman, mivel a hangok közvetlen közelről érik a fület. Egyes felmérések szerint a walkmant rendszeresen és nagy hangerővel használók hallása rendkívül gyorsan romlik.

  Szerző: Sulinet