Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  A mezőgazdasági termelés

  A bemenet

  Ha a mezőgazdaságot a rendszerszemlélet segítségével elemezzük, a bemeneti oldalon (input) a természeti tényezők mellett társadalmi tényezőket is találunk. Előbbiek között lényeges szerepet kap az éghajlat, a domborzat és a talaj, utóbbiak között pedig ott találjuk a munkaerőt, a tőkét, a vetőmagot, a növényvédő és talajjavító szereket, mezőgazdasági gépeket és a különféle berendezéseket.

  Feldolgozás

  A bemenet és a kimenet közötti folyamat során a mezőgazdasági tevékenységek zajlanak. Többek között a szántás, vetés betakarítás, állatok etetése, fejés, stb. A mezőgazdasági tevékenység során előállítják azt a terméket, amit a piacon értékesítenek, vagy amit maguk felhasználnak.

  A kimenet

  A mezőgazdaság kimeneti (output) oldalán a késztermékek találhatók. Ezek közé tartoznak a gabonafélék (pl. búza, kukorica), zöldségfélék, olajosmagvakból készült étkezési olajok, gyümölcsök, tojás, élőállat, gyapjú, takarmány, stb.
  A kimeneti oldalon jelennek meg a mezőgazdasági termelési folyamat fel nem használt végtermékei, a mezőgazdasági hulladék és a később felhasználható trágya is.

  Földrajzi korlátok

  A mezőgazdaság a természeti tényezőknek leginkább kiszolgáltatott ágazat. A különféle természeti hatások korlátozzák a mezőgazdasági tevékenységet, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a Föld felszínének melyik területén történik a mezőgazdálkodás folyamata.
  A földrajzi korlátok közé tartoznak a domborzati tényezők is: könnyen belátható, hogy bizonyos meredekség felett nem vagy csak igen nehézkesen lehet mezőgazdasági termelést végezni.

  Az éghajlat

  Könnyen belátható hogy az éghajlati elemek: a napsugárzás, a hőmérséklet és a csapadék jelentősen befolyásolja a mezőgazdaság lehetőségeit.
  A napsütéses órák száma befolyásolja, hogy milyen növényeket lehet termeszteni az adott területen. De ugyanígy nem mindegy, hogy mennyi az évi átlaghőmérséklet, mekkora a hőmérsékleti ingadozás mértéke. A növények tenyészidejét is a hőmérséklet befolyásolja. Szintén elég logikus, hogy megfelelő mennyiségű csapadék hiányában nehézkessé válik a termesztés, bár a csapadékot – ha van rá lehetőség – öntözéssel lehet pótolni, igaz ennek is vannak azért határai.

  A termőtalaj

  A termőtalaj a növénytermesztés szempontjából kulcsfontosságú lehet. Jó minőségű termőtalaj a Föld viszonylag kis területén áll rendelkezésre. A talaj minősége befolyásolja a megművelhető földterületek nagyságát és az ott termeszthető növények fajtáit.

  A víz

  A vízrajzi viszonyok összefüggnek az éghajlattal és a csapadékviszonyokkal. A felszíni vízellátottság, a felszínalatti vizek mennyisége (pl. talajvíz), a belvízveszély korlátozzák vagy éppen segítik a mezőgazdasági termelés kiteljesedését.
  Az emberi (társadalmi) tényező

  A társadalmi tényezők között kiemelkedő szerepe lehet az adott ország kultúrájának, vallási szokásainak. De ugyanilyen fontos lehet az infrastrukturális fejlettség, a tudományos-technikai fejlődés megjelenése a mezőgazdaságban vagy a gépesítettség foka.