Válassz tantárgyat!
  • Matematika
  • Magyar nyelv
  • Magyar irodalom
  • Történelem
  • Angol nyelv
  • Német nyelv
  • Fizika
  • Földrajz
  • Kémia
  • Biológia
  • Informatika
  • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
    X

    Skip to content

    Az erjedés

    A lebontó folyamatok során a sejtek nagyobb méretű, magasabb energiaszintű szerves molekulákat alakítanak át kisebb méretű, alacsonyabb energiatartalmú részecskékké. A lebontás során felszabaduló energia egy része ATP képzésére fordítódik.

    A biológiai oxidáció oxigénigényes folyamat, ezért csak megfelelő oxigénellátás mellett, vagyis aerob környezetben megy végbe. A sejtek túlnyomó többsége nagyon érzékeny az oxigénhiányra, hiszen a biológiai oxidáció biztosítja az életműködéseikhez szükséges ATP túlnyomó részét. A gerincesek szöveti sejtjei közül a vázizomrostok képesek alkalmazkodni az átmeneti oxigénhiányhoz, vagyis az ideiglenesen anaerob környezethez. Tartós és intenzív izomműködés esetén a vérellátás nem biztosít elegendő oxigént a működő izmoknak. Ezért a terminális oxidáció enzimrendszere nem oxidálja a redukált koenzimeket (NADH+ H + ). Oxigén hiányában a glükolízis végtermékének, a piroszőlősavnak az átalakítása szén-dioxiddá azért áll le, mert elfogy a sejtekből az oxidációhoz szükséges NAD + koenzim. Az izom összehúzódásához szükséges ATP-t ilyenkor a tejsavas erjedés fedezi. Tejsavas erjedéskor a piroszőlősav a felhalmozódott redukált koenzimekkel lép reakcióba.

    A folyamat során képződött oxidált koenzim újabb szőlőcukor lebontásában vehet részt. 1 mól szőlőcukor tejsavas erjedéssel történő lebontása végső soron 2 mól tejsav és 2 mól ATP képződését eredményezi. Tehát az erjedés, ha alacsony szinten is, de átmenetileg fedezi az izom-összehúzódás energiaigényét. A folyamat a sejtplazmában történik.

    Az erjedés másik típusa, az alkoholos erjedés többek között az élesztőgombákra jellemző. A folyamat során piroszőlősavból etanol (etilalkohol) és szén-dioxid képződik. Az átalakulás gyakorlati szempontból is jelentős, hiszen ez az alapja a borkészítésnek, az alkoholgyártásnak. Az élesztőt kenyér- és süteményfélék kelesztésére is használják. Az erjedés során képződő szén-dioxid könnyűvé, lyukacsossá teszi a tésztát.

    A biológiai oxidáció sokkal gazdaságosabb, mint az erjedés hiszen 1 mól szőlőcukorra vonatkoztatva nagyobb mennyiségű ATP szintézisét eredményezi. A különbség oka, hogy az erjedés végtermékei között magas energiatartalmú szerves vegyületek (tejsav, illetve etanol) is szerepelnek, míg a biológiai oxidáció végterméke alacsony energiaszintű szén-dioxid és víz. A biológiai oxidáció képességének kialakulása azért jelentett óriási előrelépést az élővilág evolúciója során, mert lehetővé tette a tápanyagok hatékony, gazdaságos felhasználását.

    Szerző: Sulinet