Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  Rómeo és Júlia

  William Shakespeare az angol drámaíró tollából készült remekművet először 1595.-ben adták elő a nagyérdemű közönségnek, amely elég hamar az egyik legkedveltebb és legtöbbet előadott színdarabbá vált világszerte. A művet több nyelvre lefordították és a világ majdnem minden szegletén láthatták már színházban előadva az emberek.

  A történet maga az örök elátkozott szerelmespárról szól, akik véletelenül szerettek egymásba és családjaik örök ellenségeskedése miatt fiatalon és tragikusan kellett meghalniuk. A sdarab Verona város színterén veszi kezdetét, ahol a két rivális család a Montaguek és a Capuletek örök harcban áltak egymással. A két főhős a két rivális család tagja volt, Romeo, a Montague család üdvöskéje, míg Júlia, a Capulet család egyszer és minden kétséget kizáróan elbűvölően gyönyörű leánya.

  A történet kezdetén Romeo éppen Rozália kegyeiért harcol, aki hivatalos a Capuleteknél tartandó bálra. Romeo egy ötlettől vezérelve barátjával álruhát ölt és belopodzanak a bálba (álarcosbál) ahol az ifjú Montague megpillantja a Capulet család leányát Júliát, a két fiatal egymásba szeret. Júlia megtudja, hogy szerelme nem más, mint az ellenséges család sarja, aki mindeközben visszalopodzik Capuletékhez és kihallgatja Júlia szerelmi vallomását hozzá.

  “Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó ? / Tagadd meg atyád és dobd el neved ! / S ha nem teszed: csak esküdj kedvesemmé / S majd én nem leszek Capulet tovább.” Romeo ebben a pillanatban előlép a sötétből és a két szerelmes esküt tesz egymásnak, hogy családjaik között dúló viszály ellenére összekötik életüket, szentesítik szerelmüket.

  Másnap Lőrinc barát összeadja a fiatal szerelmeseket, remélve, hogy a frigy majd véget vet a két család között dúló ellenségeskedésnek, sajnálatos módon az esküvő után a fiatalok útja elválik, és ekkor kezdődik meg a szerencsétlen véletlenek sorozata.
  Romeo az esküvőről hazafele tartva összeszólalkozik Tybalt-tal, Júlia harcias unokatestvérével, de Romeo nem akar kiállni ellene, nem akar harcolni újdonsült sógorával. Mercutio látva, hogy barátja nem akar kiállni ellenfelével, harcolni kezd vele és elesik, Romeo felbúzdulva barátja halálán, megbosszúlja azt és megöli Tybaltot. A herceg száműzi Romeot Verona városából.

  Romeo mielött távoznia kell Veronából, az éjszakát Júliával tölti, de reggel sietve kell távoznia, ekkor Júlia egy rémes látomásban előre jelzi a cselekmények sorozatát – “Amint ott lenn állsz, úgy nézel reám / Mint egy halott a kripta mélyiről.”
  Romeo Lőrinc barát tanácsára elmegy Mantovába, hogy ott várja meg míg kihírdetik a titkos esküvőjüket Júliával, mindeközben Lőrinc barát még bizakodik, hogy az esküvő majd a két család viszonyát rendezni tudja.

  Ez idő alatt, Júliát családja sürgeti, hogy fogadja el Paris házassági ajánlatát, a kétségbeesett ara Lőrinc barát segítségét kéri, aki egy mérget ad a fiatal leánynak, melytől 48 órára tetszhalott lesz. A tervek szerint Lőrinc barát egy üzenetet küld Romeo úrfinak a cselszövésről. Júlia az elkövetkező éjszaka ideje alatt beveszi a Lőrinc baráttól kapott mérget, így az ezt követő hajnalon Júlia hideg holttestére bukkan a Capulet család. Sajnálatos módon a fiatal Romeo nem kapta meg Lőrinc barát tervéről a hírt, helyette Júlia halálhíre ért el hozzá így visszasiet a városban ahonnan menekülnie kellett. Fiatal arája koporsójánál találja Parist, akit leszúr, majd a koporsó mellett megissza a mérget melyet útközben vett. Júlia nem sokkal később felébred és szörnyűlködve tapasztalja, hogy férje és szerelme megölte magát, ezek után halott párja tőrjével szíven szúrja magát.

  Tragikus eseményre érkezik mega két család, és már semmit sem tehetnek. Szerencsétlen esemény következtében a két család felhagy a több évnyi ellenségeskedéssel, a tragikus szerelmespár sorsa döbbentette rá a két családod arra, hogy ellenségeskedésük mire vezetett.
  A dráma a herceg szavaival zárul: “Mert könnyel jegyzi majd a krónika / Hogy élt s halt Rómeó és Júlia.”
  A két főszereplő jellemrajza az első percben még teljesen különböző, Júlia a félénk, gyermeki ártatlansságal megáldott gyönyörű fiatal leány, míg Romeo a szeleburdi, és szenvedélye férfiú, aki a szemünk elött válik férfivá. Lőrinc barát a műben a közvetítő szerepét kapta, aki bár megpróbálja a két fiatal szerelmes útját egyengetni, az mégis tragédiába torkollik. A mű tetőpontja nem más, mint a kriptában lezajló jelenet, mikor a két fiatal szerlemének beteljesülése és tragikuma között mindössze pár pillanat telik el.
  Rengeteg történész vitatkozik a mai napig azon, hogy vajon valódi e a két főszereplő, és vajon történelmi példát dolgozott fel ezzel Shakespeare. A kis olaszországi Verona városa a mai napig rengeteg turista által van látogatva, és a túristák a mai napig szívesen látogatják meg a mű jelentőséggel bíró színtereit: az erkély ahol Romeo és Júlia szerlmet vallott egymásnak, a ferences rendi kolostort ahol Lőrinc barát segédkezett és végül pedig az állítólagos kriptát, ahol a két fiatal öngyilkosságot követet el, hogy ha már az életben nem tudtak egymáséi lenni, akkor holtukban lesznek örökké egymás párja.