Válassz tantárgyat!
 • Matematika
 • Magyar nyelv
 • Magyar irodalom
 • Történelem
 • Angol nyelv
 • Német nyelv
 • Fizika
 • Földrajz
 • Kémia
 • Biológia
 • Informatika
 • A gyorsmenü a kidolgozott érettségi tételekre vonatkozik. Az érettségi feladatsorokat a fejlécből érheted el!
  X

  Skip to content

  Zárvatermők

  A zárvatermők törzsébe tartoznak a legfejlettebb virágos növények. Virágaik női ivarlevele a termő, amelynek részei a bibe, a bibeszál és a magház. A magház a termőlevelekből jön létre, belsejében fejlődnek a magkezdemények. A megporzás és a megtermékenyítés után a magkezdeményekből kifejlődnek a magok, a magház falából pedig létrejön a termésfal. A zárvatermők szaporító szervei tehát a virág és a termés.

  A zárvatermők virágaiban az ivarleveleket, a porzót és a termőt rendszerint takarólevelek veszik körül. A különnemű virágtakaróban csésze- és sziromlevelek vannak, ez utóbbiak alkotják a pártát. Az egynemű virágtakaró egyforma lepellevelekből áll. Az állatporozta virágok feltűnő színükkel, édes nektárjukkal csalogatják a megporzást végző rovarokat, denevéreket, madarakat. A szélporozta növények virágai kevéssé feltűnőek, takaróleveleik sokszor hiányoznak vagy csökevényesek. A virágok lehetnek egy- és kétivarúak.

  A virágok állhatnak önállóan, de virágzatot is alkothatnak. A növények lehetnek egy- és kétlakiak. A kétlaki fajok száma kevés.

  A termések változatos alakúak. A száraz termésekben a termésfal az érés során elveszíti víztartalmát, kiszárad. Felületén sokszor akaszkodószőrök, repítőkészülékek fejlődnek, amelyeknek fontos szerepük van a magok terjesztésében. A húsos termések fala éretten nedvdús, többnyire sok tápanyagot tartalmaz. A magvakat a gyümölccsel táplálkozó állatok hordják szét, a kemény, vastag maghéj megakadályozza a magok megemésztését a bélcsatornában.

  A zárvatermő növények levelei rendszerint nagy felületűek, ami hatékony fotoszintézist tesz lehetővé. Száruk lehet lágy és fás is.

  Napjainkban a zárvatermők alkotják a növénytakaró túlnyomó részét a Földön, fajaik népesítik be a legkedvezőbb életfeltételeket kínáló élőhelyeket, de megtalálhatók a szélsőséges éghajlatú területeken is.

  A zárvatermők fajait a kétszikűek osztályába és az egyszikűek osztályába soroljuk aszerint, hogy magjaik hány sziklevéllel csíráznak.

  Kétszikűek osztálya

  A kétszikűek osztályába tartozó növények magjában két sziklevél található. Főgyökérzetük van, szárukban az edénynyalábok egy körben állnak. Hajtásuk lehet fás és lágy. Leveleik főerezetesek, és levélnyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Virágtakarójuk legtöbbször csészéből és pártából áll. Közismert képviselőjük például a vadrózsa, az ibolya, a mezei zsálya, a tölgyek és a bükk.

  Egyszikűek osztálya

  Az egyszikű növények magjában egy sziklevél található. Bojtos mellékgyökérzetük van, szárukban a szállítónyalábok szórt állásúak, több körben állnak. Párhuzamos erezetű leveleik rendszerint szárölelők, levélnyelük nincs. Virágtakarójukat legtöbbször lepellevelek alkotják. A csoportba tartoznak többek között a hóvirág, a tulipán, az orchideák, a pázsitfüvek, a gabonanövények, a nád és a gyékény.

   Szerző: Sulinet